Rakan Farhan – A Fan Club


The Making of Rakan Farhan
June 24, 2008, 6:54 pm
Filed under: Music | Tags: , ,

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

<Mukadimmah>

<Sabtu, 21 Jun 2008, sekitar jam 4.00 petang – 8.00 malam>

Lazimnya, setiap hari Sabtu malam Ahad, geng² kitaorang akan lepak² kat Dealova sambil main game semalaman sampai pagi, selang-seli minum² kat mapley bawah. Kalau ada apa² nak dibincangkan, hari² camni la yang paling sesuai. Yelah, majoriti geng² kitaorang ni semuanya orang yang berkarier. Kalau nak hang-out pun, weekend malam² camni la.

Tapi hari ni, Sabtu 21 Jun, buat julung² kalinya, warga Dealova dan sahabat² taulan (9 orang je pun) akan ke Plaza Alam Sentral, Shah Alam untuk satu event yang boleh kebanyakan kitaorang cakap, “Inilah first time kitaorang pergi event² camni.”

Tepat jam 5.30 petang, Samba, Joe, Kobau, Epul, E’ar, Dida, Anewm, aku, dan orang penting, Shah berkumpul dan bertolak dari Dealova, Desa Pandan untuk ke Shah Alam.

Jam 6.15 petang, kitaorang dah sampai Shah Alam. Convoy 2 kereta; kereta first, kereta Kobau – Kobau, Shah, E’ar, Anewm, and Dida. The rest of us – Samba, Joe, Epul, and aku naik kereta Samba. Sebelum ke Plaza Alam Sentral, kitaorang pusing² dulu bandar Shah Alam, kebanyakan daripada kitaorang dah lama tak jenguk Shah Alam.

Jam 6.45 petang, semua dah berkumpul kat foodcourt tingkat 5 tepi Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral tu. Kitaorang lepak² jap sebelum masuk ke studio, Shah selaku orang penting yang menyatukan kumpulan pertama ni belanja minum sirap bandung. Mula² ingat masuk pukul 7.00 malam, tapi postpone ke 7.30 malam bagi memudahkan urusan orang ramai nak bersolat Maghrib dulu.

Rakan Farhan 1st batch.

Rakan Farhan 1st batch without me.

Salim, kawan kitaorang, datang 15 minit sebelum kitaorang nak bergerak masuk ke dalam. So, sekarang dah bertambah ahli penyokong ke 10 orang. Majoritinya semua pakai baju oren, kata Shah, oren warna rasmi Farhan. Heh, aku plak pakai baju melayu hitam, play safe. Aku mana la ada baju oren. Joe plak ala² oren (ke merah baju kau tu Joe?)

Tepat jam 7.30 malam, dah ramai orang berkumpul depan pintu masuk Sri Pentas 2, Plaza Alam Sentral tu. Tiba sahaja giliran pengawal pintu panggil ‘ahli keluarga kumpulan Farhan’, kitaorang semua beratur cam itik masuk ke dalam studio. Obviously, kitaorang bukanlah ahli keluarga kumpulan Farhan, cuma kawan² kepada Shah, yang mana abangnya adalah salah seorang daripada trio Farhan tu.

Abang kepada Shah

<Flashback>

<Selasa, 17 Jun 2008, 7.45 pm>

(Lagu Sempurna dari Andra & The Backbone berdering) Aku capai handphone aku, aku tengok ada satu SMS dari Shah. Aku baca. Oh, rupa²nya kumpulan nasyid abang dia terpilih jadi antara 12 finalis Akademi Nasyid. Shah nak jumpa aku dan geng² kat Dealova petang esoknya di Desa Pandan.

<Rabu, 18 Jun 2008, sekitar jam 9.00 malam>

Aku tak sempat jumpa Shah petang tadi. Tak larat nak datang Dealova. Malam ni aku masuk kerja pukul 1 pagi so aku lepak² jap main game. Sedang aku dan Kobau main game, tiba² handphone Kobau berbunyi. Sambil² main game tu, aku curi² dengar jugak apa yang Kobau sembangkan kat handphone dia tu. Aku ada terdengar pasal banner. bunting, poster, dan macam² lagi la. Apa cerita? Aku tak bertanya pun. Lepas tu Kobau sambung main game.

<Jumaat, 20 Jun 2008, sekitar jam 10.00 malam>

Kobau kalut apa ntah? Sibuk call kawan dia, Myra, suruh datang Dealova hantar design bunting sebelum nak pergi print kat kedai. Shah pun ada. Lepas tu kitaorang pergi lepak minum kat mapley bawah, Shah nak discuss something. Oh, rupa²nya yang Kobau kalut² tu sebenarnya sebab nak siapkan bunting untuk konsert Akademi Nasyid esok. Eh, konsert? Kobau nak pergi konsert Akademi Nasyid? Biar betul? Aku macam tak percaya je. Lepas tu Samba dan Joe pun dating lepak sekali. Bincang punya bincang, semua setuju nak pergi konsert Akademi Nasyid sebagai tanda sokongan untuk Shah dan abang dia. Wahlaweih, kalau macam ni, aku pun baru first time la akan ke konsert² seumpama macam ni. Aku memang tak pernah ke konsert apa² baik A.F. ke, Gangstarz ke, even ke studio rakaman rancangan Senario pun tak pernah, alih² esok nak tengok live performance kat Studio 2 Plaza Alam Sentral, Shah Alam. Syok jugak rasanya. So, lepas semua dah bersetuju time nak berkumpul dan bergerak dari Desa Pandan, semua bersurai. Myra dah siapkan design tadi tak sempat nak hantar printing, lagipun takkan sempat siap by tomorrow. Diaorang suruh aku come up dengan poster or what ever banner esok. Ha’ah, yelah tu, ada ke material di rumah aku tu?

<Farhan: In The Making>

Farhan adalah kesinambungan sebuah kumpulan nasyid yang tertubuh buat sekian lamanya di Universiti Multimedia, Cyberjaya dibawah nama Willdone. Dan Willdone bukanlah sebarang kumpulan nasyid picisan, mereka telah begitu lama berkecimpung dengan senario industri muzik nasyid sehinggakan Raihan, Brothers, dan lain-lain kumpulan nasyid utama di Malaysia pernah mengambil mereka sebagai back-up singers. Pendek kata, mereka bukanlah ‘orang baru’ secara rohaniahnya. Mereka juga pernah mengikuti kelas vokal dengan tak lain tak bukan, Puan Siti Hajar sendiri yang juga guru vokal untuk Akademi Fantasia. Kesimpulannya, Farhan adalah sebuah kumpulan nasyid yang tersedia, baik dari segi teknikal, vokal, dan showmanship kerana telah menimba sedikit sebanyak ilmu dari pengalaman² lepas. Namun begitu, masih jauh lagi perjalanan Farhan……

So, untuk further information on Farhan’s members personal detail, anda bolehlah ke laman blog ahli masing² seperti yang terdapat pada pautan laman blog ni.

<Outro>

< Sabtu, 21 Jun 2008, sekitar jam 8.30 malam – 10.30 malam>

Kitaorang duduk kat row ketiga, betul² center area depan stage. Masa sebelum show tu, floor manager buat sesi taklimat dan test power tepukan, sorakan, dan banner showing. Bila salah seorang floor manager tu mintak ahli penyokong Farhan angkat banner, kitaorang angkat tangan!!! Hahahahahahahahaha!!! Dah la bunting tak sempat siap, satu apa banner pun takde. Kelakar betul. Apa yang signifikan untuk tunjukkan kitaorang ni penyokong Farhan adalah suara sorakan kitaorang dan of course, baju warna OREN!!! (Aku plak pakai baju hitam, hoho) Dalam pada kehangatan nak bermulanya live show malam tu, aku pun turut hangat (panas). Spotlight² dalam studio tu betul² memancar terang dan menyebarkan haba kepanasan ke setiap pelusuk inci Sri Pentas 2 Plaza Alam Sentral.

Sambil² aku mengesat peluh yang terkumpul setiap minit di dahi aku, sempat juga aku snap 2,3 foto Yasin, Ustaz Asri dari Rabbani, dan set² studio Akademi Nasyid. Tak sangka aku ada kat sini, first time beb pergi event² camni. Tapi yang jadi lagi best tu sebab ada kawan² yang sempoi cam Samba, Salim, dan Kobau. Diaoranglah yang betul² hidupkan suasana dalam studio tu.

Giliran Farhan tiba selepas persembahan ke-8 dan semestinya penampilan trio Farhan disambut meriah oleh penyokong² Belanda (uikz???) Farhan pada malam tu membawa lagu Suci Sekeping Hati yang pernah popular zaman aku sekolah² dulu. Rasa cam pelik dan sengal² ubi je teringat zaman² aku nasyid dulu. Yelah, satu kumpulan nak ada sampai 20 orang, padahal sekarang bertiga je cam Farhan.

Suara ahli² Farhan memang mengancam meskipun hanya bertiga sebab kalau bertiga, harmonization tu limited compared to groups that consist of 4 members and above. But they proved me wrong. Lagipun cara diorang bawak lagu tu memang berbeza dari apa yang kita selalu dengar (kepada mereka yang mendengar lagu² nasyid la). Bagi aku, persembahan diaorang antara the best. Pencabar terdekat? Voice of Men dari Johor Bahru kalau aku tak silap. I’m not rooting for them but Farhan needs to watch out for these guys!!! Persembahan Abang Azhan (final performer) pun tak kurang hebat. Tak sangka suara dia begitu mendayu² sebab masa aku tengok pemilihan Akademi Nasyid dulu, Abang Azhan ni suara dia cam biasa (biasa yang sedap la) tapi bila dengar live, pergh, memang lunak suara Abang Azhan!!! Alhamdulillah, lepas persembahan Abang Azhan, tamatlah sudah konsert pertama Akademi Nasyid yang julung² kali diadakan seumpamanya. Tahniah pada TV9, sememangnya anda ‘dekat di hati’!!!

Lepas keluar dari studio, kitaorang buat sesi fotografi disertai Farhan kemudiannya. Diorang menyatakan rasa terima kasih pada kitaorang yang hadir sebab sudi datang dan bagi semangat dan cheer kumpulan diaorang. Aku pun tumpang bangga sebab aku dah masuk national TV (hehehe). Jangan risau Farhan, minggu akan datang, lagi ramai kitaorang bawak, dan yang paling penting, dah ada banner dan bunting!!!

Good luck and all the best then!!! Jangan risau, perjuangan Farhan akan kami sokong!!! Vote for Farhan!!! Taip AN<space>Farhan dan send ke 33399. Inilah masanya handphone korang yang canggih-manggih tu berbakti untuk sesuatu yang baik. Jadi kepada kawan², sahabat-handai, ahli keluarga, saudara-mara, dan individu² yang mengenali Farhan atau terkelompok dalam lingkungan sosial ahli² Farhan, apa lagi??? Tunaikan tanggungjawab anda!!!

To Farhan, keep it up and God bless!!! InsyaAllah, berkat usaha, anda pasti berjaya!!! Maka wujudlah Rakan Farhan mulai saat ini…..

Next week, ramai sikit datang OK?!

-are-


1 Comment so far
Leave a comment

huhu..penulisan yg menyayat hati & menarik..
keep up d good work..

Comment by ahmad




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: