Rakan Farhan – A Fan Club


Satu Penghargaan Buat Rakan Farhan
November 18, 2008, 1:15 am
Filed under: Music | Tags: , , ,

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Akhirnya, ‘Rakan Farhan – A Fan Club’ dah cecah 2000 hits!!! Alhamdulillah, ada jugak orang yang selalu singgah sini. Terima kasih banyak² dan setinggi² penghargaan aku ucapkan kepada semua yang selalu bukak site yang tak seberapa ni…..

Buat masa ni, aku tak dapat nak update banyak pasal kumpulan Farhan tapi kalau korang semua rajin, jenguk² la jugak Halaman Farhan (www.halamanfarhan.blogspot.com) untuk precise current update group Farhan. Aku teringin sangat² nak menulis blog cam dulu tapi entah aaa, ada je halangan untuk aku tunaikan niat aku tu. Baru² ni kedai aku kena attack dengan virus network (network intrusion) so ada la 4,5 PC down, so sekarang ni aku tengah berusaha keras la repair PC² yang down tu. Dah tu camna nak menulis…..

Last but not least, aku nak ucapkan personal thanks to faithful and great supporters of Rakan Farhan – you know who you are!!! InsyaAllah, aku akan kembali turun padang dengan Farhan dan juga In-Heart yang kini affiliate tetap Farhan, so expect to see feeds on In-Heart as well dalam page ni. Mungkin jugak aku akan tukar nama page ke ‘Rakan Farhan & In-Heart’ since their history go back as far as AN right up until now.

Teruskan menyokong Farhan dan In-Heart, muzik mereka, dan juga industri seni tanah air. Allahu Akbar!!!

P/S: Aku teringin nak tengok In-Heart nyanyi lagu ‘Ku Berlari’ full version. Lagu tu memang terbaik!!! Mungkin aku boleh take over role Akbar atau Cat, haha!!!



Perjuangan Yang Takkan Pernah Berakhir
November 5, 2008, 2:54 am
Filed under: Music | Tags: , ,

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

<Perjuangan Yang Takkan Pernah Berakhir>

<Jumaat, 15 Ogos 2008>

Awal hari ni aku terima SMS daripada Abang Chip mengatakan yang Farhan ada sedikit cash allocation untuk diperuntukkan kepada Rakan Farhan. Aku reply SMS tu dengan cadangan agar dapat dimasukkan awal sebab lagi awal lagi bagus. Sekurang²nya boleh mengundi awal dan elak SMS traffic jam hari Sabtu. Abang Faizal pun ada called aku pasal funding tu, katanya boleh la guna untuk tambah kredit dan guna sikit untuk belanja tol dan petrol kereta ke konsert malam esok. Sebenarnya kitaorang tak kisah pun pasal trip expenses, memang dah allocate siap² dah tiap² minggu, so bila ada duit extra ni, apa lagi??? Kita enjoy!!! Heh, takde la, gurau je….. Duit extra ni kitaorang agih² la nanti antara voters Farhan. Menjelang petang tu aku dapat balik reply daripada Abang Chip memaklumkan aku yang duit tu dah masuk ke account Maybank tapi aku tak sempat draw malam tu sebab sibuk ngan hal lain. Bagus jugak dapat funding ni, at least dapat encourage ramai lagi orang vote Farhan.

<Sabtu, 16 Ogos 2008>

Awal² Subuh lagi aku dah draw duit bila aku gerak dari Dealova pagi ni. Aku dapat RM260. Sampai je rumah, aku terus beli topup pelbagai jenis bernilai RM210 kesemuanya. RM50 tu aku dah bersetuju dengan Shah nak belanja untuk trip and miscellaneous expenses hari ni. Sampai je rumah aku terus topup handphone aku dan terus SMS kumpulan Farhan. Aku edar²kan gak topup dengan Shah dan Epul supaya diaorang boleh agih²kan plak antara kawan² dan family members diaorang. RM210 bukanlah satu jumlah yang besar tapi alhamdulillah, dengan pemberian Farhan ni kita harap at least ia akan memberikan kumpulan Farhan the additional boost in SMS collection for their final chance malam ni untuk ke final Akademi Nasyid.

<Rabu, 5 November 2008>

<Dealova 2, Dataran Dwitasik, Bandar Sri Permaisuri>

Lebih 3 bulan dari tarikh di atas, aku kembali menulis untuk Farhan. Rasanya semua pun dah tahu kenapa aku tak teruskan penulisan aku selepas tarikh di atas. Ya, aku kecewa dengan dunia hiburan Malaysia yang dah la tenat, pastu nak ditenatkan lagi dengan eksploitasi orang² awam cam aku ni. Aku taknak bercakap panjang pasal benda yang dah lepas tapi hari ni aku nak bercakap tentang masa depan. Ya, masa depan Farhan dan adik² yang seangkatan dengan mereka, In-Heart.

Kalau rakan² Farhan yang masih lagi peka dengan kewujudan kumpulan Farhan selepas AN, tentu korang semua aware dengan aktiviti² mereka yang alhamdulillah, membuatkan mereka lebih terkenal berbanding beberapa finalis² AN yang lain. Bukan itu sahaja, pendedahan mereka dengan show² live juga telah membantu mereka mendalami beberapa ilmu berkaitan showmanship dan vocal improvisation, teknik dan taktik live production, dan lain² lagi. Diorang juga dalam masa yang sama bergiat aktif dalam beberapa aktiviti amal dengan badan² tertentu. So check out their official website – http://www.halamanfarhan.blogspot.com

Farhan selepas AN. Show di Dewan Felda Perdana, KL. Terima kasih jemput berbuka buffet sekali abang² semua. Firdaus dan Khairul (In-Heart) pun ada.

Farhan selepas AN. Show di Dewan Felda Perdana, KL. Terima kasih jemput berbuka buffet sekali abang² semua. Firdaus dan Khairul (In-Heart) pun ada.

Sebenarnya post ni aku sambung tulis sebab hari tu aku dok godek² handphone aku, baru aku terperasan ada gambar² konsert AN yang aku tak retrieve dari handphone aku. (Punya lama terperap, so korang leh bayangkan betapa aku tak pedulikan AN selepas konsert ke-8) Di sini aku nak postkan gambar² tersebut sebagai peringatan kepada semua rakan² Farhan sekalian bahawa perjuangan Farhan takkan pernah berakhir, insyaAllah…..

Shout out to rakan² In-Heart sekalian, sorry tak dapat datang openhouse, seperti biasa, alasan tipikal aku, aku busy. Hahahahaha!!! Keep it up guys!!! Doa aku agar korang semua berjaya sentiasa aku tadahkan ke hadrat Illahi. Begitu juga abang² Farhan sekalian.

Farhan dan Ida

SMS antara tertinggi, pujian dari semua juri, tetapi masih gagal ke final?

Magnificient!!! Kau Di Hatiku by In-Heart. Ermm....In-Heart = di hati???

Magnificient!!! Kau Di Hatiku by In-Heart. Ermm....In-Heart = di hati???

Abang Faizal nak tumbuk siapa? Orang² TV9 ke?

Abang Faizal nak tumbuk siapa? Orang² TV9 ke?

Harap²nya 'adik-beradik' ni takde la berenggang satu masa nanti.

Harap²nya 'adik-beradik' ni takde la berenggang satu masa nanti.



Announcement!!!
October 19, 2008, 1:20 am
Filed under: Music | Tags: , ,

Assalamualaikum dan salam sejahtera. I know this came too late but everyone is invited to my family’s open house at No. 34, Jalan Sungai Congkak 32/46, Bukit Rimau, Shah Alam today, Sunday, 19/10 for the whole day. Semua dijemput.



Ada Tetapi Tiada???
October 11, 2008, 2:31 am
Filed under: Music | Tags: , ,

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Rasa²nya dah lama aku tak ke sini untuk meninggalkan sebarang coretan untuk Rakan Farhan. Memang dah lama pun sebenarnya. Semenjak Farhan tersingkir di konsert wildcard dulu, aku dah kehilangan mood untuk menulis. Bukan sebab aku tak support kumpulan Farhan lagi cuma drive dan hype untuk Akademi Nasyid terus luput dari dalam jiwa aku. Rasanya ramai yang tahu tentang perasaan aku kalau² korang rajin baca komen² di website AN@TV9.

Di kesempatan ini, aku nak pohon maaf zahir dan batin daripada ahli² Farhan – Abang Nuar, Faizal, dan Adi serta rakan² Farhan sekalian – Raja Zarith, Shah, Epui, E’ar, Dida, dan semua orang (it’s nearly impossible for me to list down all) yang selama ni bersusah payah dan berkorban masa dan tenaga juga wang untuk memberikan komitmen kepada Rakan Farhan dan juga kumpulan Farhan itu sendiri, terutamanya pada malam konsert wildcard. Ramai yang hadir pada malam tu – keluarga Abang Adi, keluarga Abang Faizal, dan ramai lagi, tak lupa juga student² PTPTL.

Sehingga kini, percaya atau tidak, aku masih tak tengok rakaman konsert AN sejak penyingkiran Farhan. Entah la, orang lain pun dapat 24 jam sehari tapi agaknya time management aku tak bagus, so aku terus terikat dengan banyak lagi perkara lain dalam hidup aku sekarang especially selepas pembukaan Dealova 2 di Bandar Sri Permaisuri, Cheras. Ni pun aku tengah tunggu setup PC nak selesai so aku curi tulis perutusan ni.

Kepada abang² Farhan sekalian, maaf kalau tak dapat nak live up to expectation as your strong supporter. Kadang² saya pun tak suka terima excuses daripada orang lain walhal dalam masa yang sama, saya pun suka buat excuses kepada orang lain. Tu la kelemahan saya selaku hamba Allah yang serba kekurangan. Entah la, terlalu banyak perkara yang berlaku di Dealova 2 yang perlu saya uruskan terlebih dahulu. InsyaAllah, kalau tak terlambat dan khidmat saya masih diperlukan, maka saya akan terus membantu Farhan di masa akan datang dan selamanya, insyaAllah.

Kepada rakan² Farhan yang lain, jangan ingat kita dah berkubur. Kita akan bangkit semula bak phoenix bangkit dari abu. Teruskan menyokong Farhan.

Keluarga Rakan Farhan

Keluarga Rakan Farhan. Thanx Zarith for the pic.



We need you more than ever, all Rakan Farhan!!!
August 15, 2008, 4:41 am
Filed under: Music | Tags: , ,

Assalamualaikum dan salam sejahtera rakan² Farhan sekalian, yang berada tidak kira di mana, siapapun anda baik berlainan bangsa dan agama.

Rakan-rakan Farhan sekalian yang saya hormati,

Jika anda dapat membaca mesej yang terpapar, maka saya harap rakan² Farhan sekalian akan terus-menerus membaca perutusan yang serba ringkas ini.

Untuk konsert ke-9 Sabtu ini, yakni bersamaan 16 Ogos 2008, kumpulan Farhan yang kita sanjungi akan berentap buat kali terakhir sebagai peserta kelayakan untuk merebut satu daripada 2 tempat yang ditawarkan kepada 8 peserta yang pernah tersingkir bermula daripada minggu ke-2 hinggalah ke minggu lepas. Sofieya, Zuriana Ishak, Voice of Men, Shah, Eda Fazillah, Muslim Voice bersama² Farhan dan In-Heart akan bersaing dan berhempas-pulas memberikan persembahan terbaik untuk memastikan tempat ke final yang terhad kepada 2 slot sahaja.

Sehubungan dengan itu, Farhan telah berjanji akan melakukan persembahan sebaik mungkin untuk konsert ke-9 ini. Farhan akan melakukannya jadi saya berharap dan menyeru diri saya dan juga rakan² Farhan sekalian, di pihak kita, marilah lakukan yang terbaik dengan menghadiri konsert beramai² dan yang paling penting, mengundi AN<jarak>FARHAN ke 33399 sebanyak yang mungkin kerana ini mungkin kali terakhir kita melakukan semua ini, begitu juga dengan Farhan. Bersama²lah kita bersatu hati dan berdoa Farhan akan ke final, InsyaAllah.

Adi Farhan

Adi Farhan

Faizal Farhan

Faizal Farhan

Anwar Farhan

Anwar Farhan

Semoga jasa baik anda peminat² dan penyokong² setia Farhan akan dibalas dengan rahmat Allah S.W.T. InsyaAllah. Allahu Akbar!!!

Pengerusi Rakan Farhan,

Azhar Ibrahim



Malam Yang Kontroversi?
August 15, 2008, 4:12 am
Filed under: Music | Tags: , ,

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

<Malam Yang Kontroversi?>

<Sabtu, 9 Ogos 2008>

Seperti biasa, rutin aku setiap Sabtu ialah bersedia di depan TV tepat jam 1.00 petang untuk menonton rancangan Carta Nasyid di TV9. Pada minggu ni, aku sorang² je kat rumah, mak ayah aku balik kampung, kenduri sepupu aku kahwin. Aku rasa ralat gak tak pergi tapi mak ayah aku cakap takpe, takyah ikut. Kata diaorang, aku ada tanggungjawab yang lagi besar, iaitu mengiringi Farhan ke pusingan berikutnya malam nanti. Sepupu aku dan saudara-mara yang lain di Taiping, Perak semua pun tak kisah aku tak balik, diaorang pun faham keadaan aku sekarang. Berbalik pada Carta Nasyid tadi, peserta jemputan minggu ni ialah tidak lain tidak bukan kumpulan Muslim Voice yang menjadi mangsa penyingkiran konsert ke-7 Sabtu lepas. Hos kita seperti biasa ialah Rafidah Haji Ibrahim, the main reason kenapa aku duduk depan TV dengan khusyuk untuk setengah jam berikutnya. Untuk minggu ni, Fida dah banyak improved her presentation on air berbanding pada mula² dia take over rancangan ni dari Wardina. Go Fida!!! Semoga kekal di TV9, barulah dekat di hati aku. Carta Nasyid juga dah improvised, sekarang ni dah link dengan Akademi Nasyid 100% melalui temuramah dengan peserta² AN yang tersingkir. By the way, Fida minggu ni manja gila aku rasa, aku suka cara dia cakap “Muslim Voice”, sure budak² MV pun mengigil dengar suara Fida camtu, sebab tu nak jawab soalan pun kelam-kabut. “Kita bersama lagi dengan kumpulan…..Muslim Voice”. Tapi satu je la yang aku tak berkenan dengan MV, sorry to say guys, bila Fida tanya pasal kenapa salah sorang dari ahli MV hilang time press conference tu. Firdaus tak patut jawab camtu, apa plak kena-mengena dengan ada “kerja sikit” dengan tak menghadiri press conference? Aduhai, baru tahap peserta je, jangan la buat pasal. Maybe Firdaus ingat no big deal, tapi kalau dalam journalism, tu disrespect namanya pada wartawan. Silap haribulan kalau korang artis, perghh, memang dah masuk column Siti Jarum dalam akhbar Mingguan Malaysia. Korang sume masih muda, so belajarlah cepat² untuk adapt jadi public figure dan mula bersikap professional. Bukan apa, takut belum bercambah jadi anak pokok, dah kena cantas pucuk muda. Paling penting, jangan libatkan hal peribadi dengan hal² sebagai seorang “artis” (which aku rasa korang sume dah sampai tahap “artis” tu). Prioritize ok? To Firdaus, sorry la kalau kau bengang dengan aku, aku tau kau bersedih masa tu…..

Untuk Galeri AN minggu ni plak, among cover stories ialah Farhan bersilat (tak sangka Abang Edi tali pinggang merah), Azhan menerima jemputan ke kedai makan milik peminatnya, dan komen mak Cicik menangis pada konsert minggu lepas. Takde apa yang menarik sangat pun, tapi time bersilat, Abang Nuar was as funny as always. Silat lagenda eh abang? Apa² je lah…..

Tapi the biggest issue discussed this week ialah mengenai performance kumpulan In-Heart dalam AN. Untuk 4 minggu berturut² In-Heart berada di bottom 3 so perkara ni sedikit sebanyak menimbulkan pelbagai spekulasi mengenai kemampuan In-Heart dalam AN dari segi showmanship dan paling penting, vocalization performance. Yang aku paling tak setuju ialah komen guru vokal diorang yang mengatakan In-Heart ni takde lead vocal. Perlu ke lead vocal? Bagi aku lagi bagus dan lagi versatile kalau sume leh nyanyi, masing² jadi lead vocal, takleh ke camtu? Entah la…..

Lepas habis sume² tu, aku tutup TV, makan tengahari, solat, dan ready nak spray cat ke satu banner baru aku nak buat. Aku spray² sambil tunggu Shah datang rumah aku untuk lepak² sambil catch-up perkara² yang dia miss minggu lepas. Dalam pukul 5 petang, aku dah siap² mandi dan solat, terus gerak naik moto ke rumah Shah sebab nak amik dia and hala ke Desa Pandan untuk pinjam kereta Kobau. Minggu ni Shah takde transport nak bawak 2 orang lagi kawan kitaorang yang dah lama tak singgah AN iaitu E’ar dan Dida. Dalam pukul 6.30 petang, kitaorang bergerak dari Desa Pandan menghala ke Shah Alam. Pukul 7.30 malam kitaorang sampai dan terus solat Maghrib.

Malam ni antara Rakan Farhan yang hadir ialah Kak Zainie (kakak ipar Shah) dan 3 orang kawannya, Ida (adik Abang Faizal) dan bakal tunangnya, tunang Abang Faizal dan beberapa ahli keluarganya, Abang Izaman dan wife serta Amar, anak mereka, adik² Shah, and last but not least, aku, Shah, E’ar, dan Dida. Minggu ni kitaorang berpanas sekali lagi dipancar oleh front stage spotlight, di row kedua, di depan pentas. Kesian kat Amar, tapi tak plak dia meragam, tak macam baby² yang lain yang selalunya akan meragam sebab tak tahan panas. Alhamdulillah, mungkin Amar pun excited dengan sound² kuat dan muzik band AN yang memang sempoi, so Amar pun OK je malam tu. Minggu ni AN dimulakan tanpa nyanyian lagu tema Mendidik Jiwa meskipun para peserta yang tinggal untuk konsert ke-8 semuanya berada di atas pentas. Aku terasa cam something fishy plak bila diaorang tak nyanyi lagu tema dan berdasarkan input² yang aku dapat time lepak ngan diaorang last week, aku dapat agak outcome pada penghujung konsert malam ni.

Minggu ni adalah minggu ‘Tribute to Rasulullah S.A.W.’, yang mana buat pertama kalinya AN memperkenalkan tema untuk konsertnya. Para peserta diberi 2 lagu untuk persembahan dan salah satunya adalah lagu wajib yang menepati tema konsert minggu ni iaitu ‘Tribute to Rasulullah S.A.W.’. Persembahan minggu ni dimulakan dengan kumpulan D’Vision, diikuti oleh Aiman, In-Heart, Cicik, Farhan, dan terakhir sekali, Azhan. Farhan sekali lagi pada pendapat aku, berjaya kembali ke aliran muzik mereka, dan sesungguhnya, dengan mengetepikan seluruh rasa prejudis aku kepada peserta lain dan biasness, aku berpendapat inilah persembahan terbaik daripada kumpulan Farhan. Tahniah abang² sekalian untuk feel yang sangat terasa. Aku kat dalam studio yang ketika itu ibarat cacing kepanasan dengan tiba² jadi sejuk seram dan menggeletar seluruh tubuh badan aku, menandakan aku betul² terhubung dengan nyanyian diaorang. Alhamdulillah, aku bersyukur yang akhirnya di saat² kritikal camni, Farhan kembali ke jalan yang benar….. Heh, macam Farhan ni buat dosa plak, nak kembali² ke jalan yang benar.

Wahyu Pertama & Tetamu Senja

Wahyu Pertama & Tetamu Senja

Selesai percaturan para peserta, AN diteruskan dengan persembahan dari Jay Jay selaku artis jemputan. Sekali lagi, aku tak terasa hebat dengan penampilan artis jemputan kali ni, sebagaimana dengan M. Nasir pada minggu lepas. Entahlah, aku rasa AN dah patut panggil artis² nasyid plak untuk buat persembahan. Dalam kes M. Nasir tu, bukanlah aku nak cakap beliau tak hebat, tapi persembahan beliau minggu lepas tu agak bersahaja je, tak grand la bagi aku. Bagi aku, tak tau la orang lain kan?

Kurang memberi impak

Kurang memberi impak

The cream of the crop (or is it the crop of the cream) of the show tonight? Kejutan yang aku rasa tak perlu dalam sejarah penerbitan rancangan TV realiti apatah lagi yang membawa nama dakwah Islamiah dan unsur² suci Islam. Sebab apa aku cakap camtu? Sebab keputusan penyingkiran pada malam ni menafikan hak² pengundi SMS!!! Untuk konsert ke-8 kali ni, 3 peserta terbawah adalah D’Vision, Farhan, dan In-Heart dengan peratus undi di awal rancangan iaitu 9%, 16% dan 34%. Persoalannya, adakah Farhan dan In-Heart tak dapat markah langsung dari juri sehinggakan terkelompok ke bottom 3 buat ke-4 dan ke-5 kalinya berturut²? Adakah mustahil penyokong² dan peminat² Farhan dan In-Heart tak vote 1 sms pun pada malam konsert yang berlangsung selama 2 jam itu? Atau mungkin AN cuba mencetuskan kontroversi dengan penyingkiran 2 kumpulan serentak pada malam ini? Kerana apa? Strategi pemasaran? Menaikkan rating rancangan? Sudahlah, baik apa sekalipun yang cuba dilakukan, aku betul² hampa dan marah selepas mengetahui keputusan yang diumumkan. Hampa kerana expectation aku pada AN untuk jadi something different daripada rancangan TV realiti yang lain hancur berkecai dan marah kerana diperalatkan sebagai bahan untuk kepentingan duniawi AN dan TV9.

Farhan terpaksa akur dengan kehendak TV9?

Farhan terpaksa akur dengan kehendak TV9?

Namun begitu, pada minggu depan, konsert ke-9 akan menampilkan 2 peserta yang tersingkir pada malam ni disertai dengan 6 peserta yang tersingkir sebelum ni untuk satu konsert penentu dimana 2 lagi peserta yang berjaya pada konsert tersebut akan melayakkan diri ke final bersama² Cicik, Azhan, Aiman, dan D’Vision. Apa² je la….. Malam tu aku takde mood langsung nak bergambar or whatsoever, lepas borak² kejap dengan Farhan dan In-Heart, aku salam² diaorang, terus aku mintak diri. Panas plak aku kat Sri Pentas 2 tu. Dalam diri aku bercakap sendirian, apa TV9 ni ingat penonton² AN sume bodoh² belaka ke? Terus-menerus ‘telan’ dan ‘hadam’ drama AN yang aku rasa kali ni sangat keterlaluan? Entahlah….. Kalau nak tengok aku ‘mengamuk’, boleh je ke website TV9 dan baca la post² aku dalam ruangan komen Episod Penuh konsert ke-8 dibawah nama Rakan Farhan Are. Kalau ada sapa² nak curi ID aku untuk memburukkan nama aku dan kumpulan Farhan, silakan, Allah S.W.T. tak duduk diam melihat je korang buat salah dengan nama aku, paling kurang ada catatan.

Mendidik Jiwa selepas dan bukan sebelum konsert menzahirkan sirna

Mendidik Jiwa selepas dan bukan sebelum konsert menzahirkan sirna

P/S: Tunggu sambungan post “Akademi Nasyid akhirnya dibunuh jua…..” lewat hari ni atau pagi Sabtu nanti. Kepada Farhan dan In-Heart, aku yakin penyokong² anda semua sentiasa berada di belakang, kiri, dan kanan korang, bersama² melangkah ke depan. Ke FINALE!!! Allahu Akbar!!!



Farhan’s 8th Performance
August 14, 2008, 6:49 pm
Filed under: Music | Tags: , ,

Wahyu Pertama dan Tetamu Senja. Kombo terbaik daripada Farhan!!!